Equi Vitalis | Paardenmassage Twente

Werkwijze paarden (sport) massage






  • 1. Anamnese

    Door middel van een anamnese (vraaggesprek) probeer ik zoveel mogelijk over jouw paard te weten te komen zodat ik daar de behandeling op aan kan passen. Je krijgt vragen over o.a. de geschiedenis van je paard, management, mogelijke problemen of blessures, het gebruiksdoel en de training. Daarnaast zal het doel van de massage(s) besproken worden.

  • 2. Inspectie in stand

    Na de anamnese volgt de inspectie in stand. Hierbij kijk ik naar de mentale en fysieke conditie van je paard. 

  • 3. Oppervlakkige palpatie

    Ik tast je paard helemaal af en let daarbij op spiertonus (spierspanning), temperatuur, zwelling en pijn. Je paard kan dan alvast wennen aan mijn aanraking en ik kan door de reactie van je paard bepalen op welke wijze ik je paard benader.

  • 4. Inspectie in beweging

    Tijdens de inspectie in beweging kijk ik hoe je paard beweegt. Ik kijk naar de belasting van de benen, de paslengte, het lichaamsgebruik en of je paard gezond genoeg is om te kunnen behandelen.


    Dit doe ik door je te vragen om je paard in stap en draf op zachte en harde bodem te monsteren. Op de zachte bodem wordt ook longeren gevraagd in zowel stap, draf als galop.

  • 5. Specifieke palpatie

    Na de beweging is je paard wat opgewarmd en palpeer ik nog eens om te voelen of er verschillen zijn met de eerste palpatie.

  • 6. Behandeling

    Technieken en hulpmiddelen

    Ik begin met oppervlakkige, ontspannende technieken en zal na opwarming van het weefsel en gewenning door het paard, verder gaan met diepere technieken om diepere structuren te bereiken. Ik wissel verschillende technieken af en kijk/ voel naar de reacties van je paard en pas mijn massage daar op aan. 


    Ter ondersteuning gebruik ik de FASCIQ® Massagegun en FASCIQ®  Artist.


    Jouw paard bepaalt

    Mijn ervaring is dat paarden heel goed zelf kunnen aangeven wat zij nodig hebben. Ik voel paarden goed aan en reageer op wat zij mij aangeven. 

  • 7. Na de behandeling

    Na de behandeling adviseer ik altijd  om: 


    •  Direct na de behandeling een kwartier met je paard te wandelen. Zo maakt je paard een goede start met het afvoeren van afvalstoffen die vrij komen tijdens de massage en kan je paard alvast wennen aan de veranderingen in zijn lijf. 
    • Gedurende in ieder geval 24 uur je paard niet belast te trainen. Dit betekent geen zadel, geen bijzet bij longeren en niets forceren. 

    Ieder paard reageert anders op de massage. Waar het ene paard de dagen na de massage fijn aan voelt, kan de ander juist wat wiebelig en wat uit balans aanvoelen. Dit betekent dat je paard nog wat langer de tijd nodig heeft om te wennen aan de aanpassingen in zijn lijf en dan is het fijn als jij hier nog wat langer rekening mee kunt houden. 


    Indien nodig geef ik je adviezen of reik ik je wat tools aan. Zo kan jij je paard na de massage wat ondersteunen. 


    Mocht het nodig zijn, dan maken we samen een vervolgplan.

Share by: