Equi Vitalis | Paardenmassage Twente

Spieren weetjes - Brachiocephalicus

Spieren weetjes - Brachiocephalicus • mei 01, 2022

Brachiocephalicus

De Brachiocephalicus is één van mijn favoriete spieren omdat ie zo lekker ‘bekt ‘ én omdat hij me aan een dinosaurus doet denken.


Anatomie

De Brachiocephalicus bestaat uit 2 delen: de Cleidocephalicus en de Cleidobrachialis. Deze 2 spieren lopen in elkaar over en worden samen de Brachiocephalicus genoemd. De Brachiocephalicus loopt van de achterzijde van het hoofd (Processus mastoideus ossis temporalis) via een aantal halswervels tot en met de bovenarm (Humerus).


Functie

De Brachiocephalicus heeft meerdere functies. Hij buigt het hoofd naar beneden (flexie) en opzij (lateroflexie). Daarnaast beweegt hij het voorbeen naar voren.


Problemen

Kortere passen dan normaal maken/ onvoldoende kunnen strekken, bij springen balken raken, onvoldoende lengte/ buiging in de hals maken (aanleuningsproblemen) en onderhals ontwikkelen.


Check zelf

Ook jij kan checken of je paard gevoelig op deze spier is. Dit doe je door met je hand zachtjes te kneden bij de aanzet van de hals van je paard. Aan de reactie van je paard kan je aflezen of hij daar pijn of ongemak ervaart. Ook kan je voelen of de spier hard of ontspannen is.


Trainingstip

Train je paard van achteren naar voren, houdt de hals op lengte, let op je teugeldruk en wissel regelmatig van hoofd- halshouding.


Gebruik vooral geen hulpteugels. Door het gebruik van hulpteugels ontstaat er tijdens de trainingen continu spanning in het onderste gedeelte van de hals. Hierdoor ontwikkelen paarden een ‘onderhals’ en krijgt je paard op verkeerde plekken bespiering in zijn hals.


Hulp

Mocht je paard tegen één of meerdere van bovenstaande problemen aanlopen, neem dan contact met mij op. Kijk daarnaast zuiver naar je training en de huisvesting van je paard. Stress en spanning kan ook tot een verstrakte Brachiocephalicus leiden.

Share by: